dinsdag 7 mei 2013

Halve Triathlon Test

Hoewel mijn eigen halve triathlon test voor 5 mei gepland stond, had ik hem na goddelijk weer voor tuinieren, vrij zijn en de laatste moeheid uitgesteld naar de dag erop, gisteren dus. Vandaag is het precies 2 maanden voor ik RACE DAY heb met de Ironman 70.3 in Haugesund, Noorwegen op 7 juli 2013. Maar eerst op 2 juni met de triathlon van Nieuwkoop nog een tussentest en meting. Gisteren dus mijn eerste afstandtest en kennismaking met de afstand.

Het weer was perfect en voor vele redenen 'a good day to die'. Zo was Natasja nog vrij en kon ze me assisteren, had de zon het water nog extra op kunnen warmen en ik zo ipv van zwembad toch met wetsuit mijn eerste open water getest. Henschotermeer was bekend en vertrouwd en een goed alternatief op het oorspronkelijk geplande locatie in het kanaal in Almere.
Laatste was een perfecte uitvalbasis maar om Natas meer vrijheid te geven door niet later nog ergens paraat te hoeven staan werd het toch nog Henschotermeer waar ik van daar uit richting Flevoland mijn 90km ging maken. Na 90km zou ik thuiskomen om daar zelf de wissel te kunnen maken naar het lopen. Thuis lag alles klaar.
ZWEMMEN
Het zwemmen ging boven verwachting. Mijn eerste open water schatte ik niet snel in en verwachtte een tijd van 40 minuten voor 2 rondjes Henschotermeer wat bij elkaar een kleine 2km zou zijn. De werkelijke tijd werd 33m57s. Super blij hiermee gezien het ver onder de gestelde 37 minuten was die ik hoopte te halen in Haugesund. Hoewel Henschotermeer een biljartlaken was en geen wedstrijd geweld, geloof ik wel dat ik deze tijd ook in Haugesund kan zwemmen. Dus enkel het zwemmen onderhouden vanaf nu waarop ik accent meer op de overige onderdelen kan zetten.


FIETSEN
Uit het water wachtte Natasja me op met mijn fiets en om de wetsuit mee te nemen. Het uittrekken van het pak was nog wel een gehannes en dus nog even wennen. Vervolgens op de fiets op weg naar Flevopolder. De eerste kms voelde de benen zwaar maar dat zou na 5km wel over zijn. Hoewel veel stukken non-stop waren, had ik toch nog te maken met een flink aantal stoplichten die het tempo er uit haalde. De tijd voor het fietsen was wel boven verwachting. Ik hoopte op een 30km/pu in lage zone D1. Echter was het fietsen geen lage zone D1 maar vooral een D2 zone met een 30,7km/pu in een tijd van 2u56m. Deze zone bleek later al intensief te zijn voor de afstand of ik nog niet genoeg gewend. Harder fietsen en knallen is zeker niet gewenst voor een halve triathlon. Dus daar kan flink aan gewerkt worden waarbij ik hoop elke maand nog 1km/pu sneller te kunnen bij gelijke intensiteit.

Thuis de wissel waar ik eerst naar de wc rende om me te verschonen en een plaspauze in te lassen. met een T2 overgang van 5m50s is dat niet wedstrijd waardig maar goed dit was een test en die zou in een wedstrijd ook niet zo lang duren.

LOPEN
Met mijn schoenen en drankgordel met 4 bidonnetjes en 1 halve fles water ging ik op pad. Het was nog warm en dat hakte er wel in met lopen. De eerste km ging nog wel in 5m46s maar daarna ging het snel achteruit. Ik vond mijn tempo maar merkte dat vooral ook mijn energie zeer laag was en ik niet veel meer van het lopen kon verwachten. De overgang ging redelijk goed en aanpassen ook maar in de 3km vroeg ik me af of ik wel wilde doorlopen. Gezien Natasja me ergens op de 11km zou aanmoedigen en checken of ik nog water nodig had bleef ik doorgaan. Net voor de 9km nam ik een gelletje, dronk genoeg en was net zo ver te denken het alsnog af te maken toen ik Natasja in de verte zag die me aanmoedigde. Ik besloot meteen te stoppen op 1u03m op 9,19km. Achter op haar fiets gingen we naar huis. Het was warm, weinig energie en mijn knieband speelde op. Deze dag was al leerzaam zat en vond het wel gezegend. Ik had me zelf genoeg getest.

TUSSENSTAND
Zwemmen staat er super voor, Fietsen is OK en Lopen is nog een zorgenpuntje waar ik vooral de komende tijd snel van mijn knieband moet afkomen en dan kijken wat ik nog aan snelheid kan verbeteren.

VOEDING
Onder deze warme dag en inspanning kwam ik met 2 bidons van 750ml net te kort op het fietsen, had wel genoeg vocht bij me voor het lopen en het eten was prima. 2 Powerbar repen en gedroogd fruit voor fietsen, 2 gelletjes voor lopen.
Mijn test om 4 stukjes Powerbar op de fietsstang te plakken was deels succesvol. Het afpakken is handig tijdens het fietsen maar het is een geklieder en na afloop wegkrabben ook niet fijn. Overweeg toch een klein tasje op de fietsstang voor de repen e.d. aan te schaffen.

CONCLUSIE
Hoewel ik het niet heb afgemaakt ben ik wel blij dat ik deze afstand heb getest ipv een kwart in wedstrijdverband te doen. 90km is duidelijk anders, logisch natuurlijk, maar vooral goed om het gevoeld te hebben zodat je daar een beter gevoel bij hebt voor je aan het looponderdeel begint. Al helemaal ook je in het water al 34 minuten hebt ingespannen. Ook blij dat ik, op de tot nu toe warmste dag (23 graden) van het jaar, heb getest. Warme temperaturen zijn voor mij lastig met lopen en kan ik dit zeker in de zomer nog verwachten. Ik weet nu waar ik sta maar verwacht nog wel verbetering op het fietsen en hopelijk aardig wat op het lopen.

DATA 
Zwemmen | T1 | Fietsen | T2 | Lopen

http://connect.garmin.com/profile/Rosevdh693 opmerkingen:

 1. Hoi Rose,

  Fijn dat ik weer je blogs kan lezen.
  Wat me opvalt aan deze test is dat je een hoge hartslag heb bij het fietsen. Je schrijft dat dit d2 is, en ik ben benieuwd wat dan je maximale hartslag bij het fietsen is.
  Tijdens wedstrijden fiets ik in maximaal d3, maar kom dan bij lange na niet aan jouw gemiddelde hartslag. kan natuurlijk dat jou maximale hartslag veel hoger ligt.
  Wat ik zelf doe om energie aan te vullen is tijdens het fietsen donkere boterhammen (in wedstrijd zonder korst, tijdens trainen gewoon met) met honing eten. Dan heb je echt eten in je maag. Wel de laatste 20 km stoppen met brood eten. Kan je nog aanvullen met gedroogde dadels (voor de snelle kh) en vijgen (voor de langzame kh). Deze doe ik in zo'n tasje op mijn stuur voor mijn zadel en de boterhammen gewoon in de zakken van mijn fietsshirt. Ik doe wedstrijden vanaf de halve ook in een losse tri-broek en fietsshirt om die grote hoeveelheden mee te kunnen nemen. Dit bevalt me beter dan reepjes ed.
  Ik denk dat als je op de fiets meer energie inneemt en goed op je intensiteit let, dat je het lopen ook veel beter zal doen. Ook daar niet te hard mee starten, maar rustig beginnen en later als je je fietsbenen hebt geruild voor je loopbenen kun je versnellen. Misschien kan je door iets langzamer te fietsen op de totaaltijd wel heel veel winnen.
  Succes en plezier met de verdere voorbereiding. Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Silvia, dank voor je reactie en aanvulling met je eigen ervaring. Heel handig om te weten hoe het anderen vergaat of doen. Kan ik wat mee! Ja ik heb wel een hoge hartslag. Wellicht is het nog lager op dit moment maar ik kan best in hoge hartslag buffelen, maar eerlijk is eerlijk bij deze test voelde ik de benen en had het gevoel dat ik in de D2 veel nog moet aanleren op 90km. Of anders gezegd ik mijn zones hoger krijg dit seizoen. Maar het wordt zeker kijken hoe vers mogelijk ik van de fiets kan komen omdat lopen het minste onderdeel voor me is.

   De voeding zat goed en Powerbars verteer ik prima op de fiets maar de boterhammen zijn wel een goede afwisseling op al die fruitsmaken of chocolade caramel varianten. Gedroogd fruit heb ik ook ontdekt en vind ik ook super of gewoon een lekkere krentenbol.

   Ik ga zeker zo'n tasje voor de stang aanschaffen. Zelf vind ik een 1 stuk trisuit wel lekker maar daar heb ik maar 1 zakje.

   Dank voor je reactie en aanmoediging en wat heb jij op je agenda binnenkort?

   Verwijderen
 2. Hoi Rose,
  Mijn hoofddoel is weer de hele van Almere. Vorig jaar voor het eerst gedaan en ik vond het één groot feest. Dus dit jaar ga ik proberen mijn tijd te verbeteren en anders er gewoon weer heel erg van te genieten.
  Als test ga ik de halve van Didam doen.
  Fijn dat je wat aan mijn ervaringen hebt. Ik lees en luister veel naar anderen en gebruik datgene waar ik in geloof. Ieder traint toch op zijn eigen manier en dat moet ook bij je passen.
  Ik hoop dat je je blog blijft vullen, zodat ik je kan blijven volgen. Silvia

  BeantwoordenVerwijderen