dinsdag 5 februari 2013

Column februari: Hooglandse vlag


Amersfoort heeft Mirjam Weerd, Soest heeft Rahel Bellinga, Bunschoten-Spakenburg heeft Jantiene Hannessen. Mirjam (Prof triatlete, 37 jaar!) is verkozen als sportvrouw van Amersfoort 2012. Rahel (amateur triatlete, NK kampioen 2012 categorie D40+) was al eens sportvrouw van Soest 2010, voor 2012 wederom genomineerd, maar helaas niet geworden. Jantiene (amateur triatlete, multisporter) heeft een omvangrijke palmares. Hoogland heeft, zover ik weet, nog geen triatlete. 

De dames, hier in Noordoosten van provincie Utrecht, zijn goed vertegenwoordigd in de triathlon. En ik wil me in mijn leeftijdscategorie, namens ons dorp, aan toevoegen. Enig verschil *mompel* is dat ik vorig jaar op 43 jarige leeftijd begonnen ben en bovengenoemde dames al een indrukwekkende palmares van flink wat jaren hebben. *uitgemompeld* Wij mogen hier in Midden Nederland trots zijn op deze sporters. Voor Hoogland en mijn eigen motivatie wil ik me dan ook graag hoog in de uitslagen vertegenwoordigen.

Trivia: In Canada is er een prof triatlete genaamd Tenile Hoogland, en in onze straat woont een familie Hoogland. Overigens geen familie van elkaar. 

Wie weet ontdekken meer mannen en vrouwen van diverse leeftijden dat ook zij plezier en voldoening uit deze sport kunnen halen. De sport is laagdrempeliger dan men zou denken. Voor vrouwen zijn er initiatieven om kennis te maken via www.vrouwentriathlon.nl op afstanden 1/16 en 1/8 (500m zwemmen, 20km fietsen, 5km lopen). Ook zijn er estafette mogelijkheden bij de meeste triathlon evenementen. En heeft Nijkerk jaarlijks de Flitstriathlon (5 juni 2013) waar bij je, naast individuele deelname, ook met 3 mensen een team kan vormen die ieder een discipline kiest.
 
Je kunt je afvragen waarom we hier zo goed vertegenwoordigd zijn en dan denk ik meteen aan onze ligging en faciliteiten. Zo heeft Hoogland voor mij ideale trainingsomstandigheden. Waar ik vanaf de Zevenhuizerstraat via beide kanten richting loop/fietstunnel onderdoor naar de ventweg van de Bunschoterstraat kan. Om vervolgens mijn kant te kiezen de polder in te gaan, lopend of fietsend alle stoplichten ontwijkend. Een enorme luxe wat ik me 2 jaar geleden besefte toen ik op vakantie in Aziƫ was waar ze in Jakarta, Indonesiƫ hun sport doen tussen het fileverkeer in! De fietsburg naar Soest is dan ook een fantastisch initiatief geweest.

Om te laten zien dat ik uit Hoogland kom zal ik over de finish gaan met de Hooglandse vlag bij de triathlon wedstrijden Nieuwkoop en Haugesund. Is weer eens wat anders dan de Nederlandse.

Rose van der Haven

[bron: Column februari 2013 in De Hooglander]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten