donderdag 6 juni 2013

YEAH! Debuut op halve triathlon in Nieuwkoop

Yeah! met een sprong ging ik door de finishboog zo trots en blij was ik met mijn finish in een tijd van 5u17m46s. Ik heb mijn 1e halve triathlon (midden afstand) er op zitten in Nieuwkoop, 2 juni 2013.

Ondanks dat ik het jammer vond dat ik niet hard heb gelopen en er theoretisch zeker wat tijd heb laten liggen door niet dieper te gaan was ik blij met hoe het gegaan was. Met zoveel zin en goed gevoel dat ik uitkijk naar 7 juli waar ik mijn eerste Ironman70.3 in Haugesund, Noorwegen ga volbrengen. 

Zo'n eerste keer is het ook moeilijk in te schatten wat een halve marathon lopen na zwemmen en fietsen met je gaat doen. Op 10km wil ik wel kapot gaan maar op de halve afstand zag ik dat niet zitten. Als die man met hamer al op de helft komt dan wordt het lang lijden. Ik was aan het afzien met beleid en een tempo waar ik het gevoel had het lang vol te houden. Ook was ik heel lief voor mezelf door mezelf te coachen tijdens het lopen. Dan sprak ik tegen mezelf dat ik het zo goed deed en al zo ver, nog nooit zo ver en zo lang een triathlon gedaan, al 2 en later 3 rondjes gelopen en nog maar 1 rondje te gaan en het geeft niet dat het niet snel gaat want het is je eerste keer. Dat soort peptalk deed ik. 

Maar uiteraard het 'als' scenario pakte ik in mijn eigen evaluatie en analyse er wel bij. Want als ik theoretisch sterker had gelopen dan was ik ipv 18e met 5 minuten verschil al 15e geweest en in de categorie 40/50/60+ bij gebrek aan dames en 1 topper die uitviel nog 3e geworden. Wellicht wel de geldprijs gehad. Maarja wat was dan mijn gevoel? Nu zit mijn overwinning en prijs in het gevoel na afloop die zo sterk positief is dat ik al overweeg de halve triathlon van Almere er nog bij te doen op 14 september als ik in Haugesund het goed weet af te ronden. Dan komt die 3e halve er dit seizoen nog bij voordat ik daarna ga toewerken naar mijn eerste marathon afstand lopen in Amsterdam in oktober. Want die staat eigenlijk ook al conceptueel vet gedrukt in de planning. Ambities genoeg ;-)

Ja het was een mooi debuut in Nieuwkoop. We hadden stralend weer met een voor mij perfect temperatuurtje van 16 graden. Voor de start op de steigers kwam ik de nicht van Natasja tegen, Inge Verbrug met haar dochter Roos, die speciaal voor me kwamen kijken bij de zwemstart en overgang naar fietsen. Dat is toch leuk als je mensen hebt die je kent die je aanmoedigen :-)
Voor de start, op de steigers in mijn nieuwe wetsuit (Sailfish Attack), had ik na 5 goede taper dagen er lekkere zin in. Nog ff een pepsprongetje en toen het water in wat inderdaad fris aanvoelde zoals velen al opperden bij de start. Maar later tijdens het zwemmen was het heerlijk. Ik houd wel van frissigheid.

Om 11 uur gingen we de wasmachine opstarten in het water. Ik had mijn Garmin 910XT onder mijn badmuts voor de zekerheid omdat ik bang was deze op mijn 'quick release' horloge band te verliezen in het zwemstart geweld. Ik heb hem al 2x eerder los gehad tijdens zwemmen in wedstrijden dus dat doe ik niet meer. Ik hoopte er op dat ze mijn badmuts er niet zo makkelijk aftrappen zouden. Nou dat deden ze gelukkig niet maar met deze wasmachine start kreeg ik de eerste honderden meters nog genoeg armen en benen om me heen en tegen me aan. Zelfs 1 tik op mijn zwembrilletje waar ik tijdens zwemmen niet goed wist of mijn oog tegen het glas zat. Niet te veel aan sjorren want anders water in je oog en dan nog verder van huis. Gelukkig kon ik er mee doorzwemmen. En eerlijk is eerlijk ik zwom ook soms onbedoeld half over mensen heen haha.
Na paar honderd meter zwemmen zocht ik mijn ruimte en rust in mijn slag door lange slagen te maken. De techniek die ik het laatste half jaar heb geleerd. Ik kreeg ook het gevoel van mensen af te zwemmen en had op de eerste 600 meter al ruimte met 5 meter voor me een groepje. Daar ging ik naar toe zwemmen en in het 2e rondje van parcours kwam ik bij de groep. Ik wilde er omheen omdat het niet overal snel ging. Dat gaf me het gevoel dat ik zigzaggend door het water ging. Afin ik kwam uit het water met 43m20s een tijd waar ik super blij mee was omdat ik hoopte op 45 minuten.

Door naar een 3 minuten wissel in Parc Fermee op de fiets waar ik in lekker tempo doortrapte en meteen mijn ritme zocht. Ook probeerde ik mijn hartslag van 177 richting 155 te brengen. Echter dat laatste lukte niet en toen vond ik het wel best met een hartslag van 163 gemiddeld. Mijn tempo ging goed en voelde goed aan.
Eten en drinken had ik goed verdeeld op de fiets hoewel achteraf misschien in 2e rondje wat frequenter moeten drinken. In laatste ronde dronk ik het meest en gaf ook een gevoel dat ik er weer even lekkerder door trapte.

In de 3 rondes van 27km die we deden hadden we een parcours met NW-wind en later N-wind. Op de stukken tegen de wind kon ik amper handhaven in de 2e en 3e ronde. In de laatste ronde was die kanteling van de wind wel lekker op het laatste stuk. Het beste was er ook al af en ik had niet veel kracht meer om te pushen. 
Bij het bekende bidonbruggetje lagen op de 2e ronde wat bidons maar de organisatie had deze meteen weggeruimd. Ook had ik nog een mooie fietsbril zien liggen op het parcours waar ik nog overwoog om voor te stoppen maar toch niet gedaan ;-) Het is mooi daar in de polder trouwens, al helemaal in deze tijd van het jaar!
Uiteindelijk deed ik er 2u32m38s over het parcours (gerekend van de matten af). Zelf had de organisatie de T1 geteld van de mat na zwemmen tot de fietsmat vanaf het parc ferme bij de finish (1km verderop). Hierdoor zijn onze overgangen op de uitslagen ook tussen de 4 a 7 minuten. Ik had een 5m15s wissel volgens de chipregistratie. Wat niet slecht was trouwens. Verder heb ik een vlakke race gefietst met alleen in de laatste ronde 1 minuut verval: 50m13s | 50m50s | 51m51s

Overgang naar lopen was goed. Een korte overgang waarbij je snel je fiets kon afgeven die voor je wordt verplaatst door de organisatie naar parc ferme en je krijgt je loopspullen tas aangereikt. Daar me 2 waterbidonnetjes, 1 half liter waterfles en 2 gelletjes gepakt. Tevens mijn fietsschoen en helm in tas gedaan om sokloos in mijn Newtons met snelveters te stappen. Dit zorgde voor een redelijk snelle overgang.

Omdat ik zo opzie tegen bekertjes (onhandig drinken) en met zon en warmte veel vocht nodig heb, had ik mijn eigen bidonnetjes mee. Alleen dat liep niet echt lekker. De halve liter waterfles droeg niet fijn. Toch heb ik er 3 rondes mee gelopen. Dat doe ik in het vervolg niet meer, maar 2 kleine bidonnetjes bij de hand vind ik wel prettig. Verder heb 1x 2 bekertjes cola gedronken en op 5km en 12km een gelletje ingenomen. 
Lopen begon best sterk met op de 1e km 5m13s maar mijn hartslag wilde ik omlaag halen en hoopte later lekkerder en sneller te lopen. Na 9km liep ik inmiddels op 6min dus liet ik het schema los en probeerde dit tempo te handhaven. In de laatste ronde kon ik niet veel extras eruit halen en werd helaas in de laatste 3km door 2 dames gepasseerd wat achteraf spijtig is geweest maar wat op dat moment het voor mij niet veel kon schelen.

Bij de finish was ik blij verrast dat ik toch onder de 5u20m zat en maakte dus mijn sprong van blijdschap onder de finishboog. Ik had het gehaald. Bij de finish vergreep ik me meteen aan de winegumsleutels en dropvisjes die ze daar hadden staan. Het is zo heerlijk als je klaar bent en je dit tot je neemt. Het wordt als een shot snel opgenomen in je lichaam en je voelt je ook meteen lekkerder. Verder kwam de emotie er uit en moest ik meerdere malen snikken en huilen. Met de spons en bak water na de finish kon ik mijn tranen afspoelen. Ik was blij dat ik het volbracht had en ik was lief voor mezelf geweest.

Na afloop lekker gedouched en naar huis. Thuis 2 heerlijke rode wijnen van wijnhuis Kalinka Keizer opengetrokken toen ook nog vrienden bij ons langskwamen. Voldaan laat naar bed en de 'onrustige' benen 2x ingesmeerd met wonderolie die nacht.

ACHTERGROND
Midden afstand is halve triathlon maar dat kan kwa afstand per onderdeel verschillen per wedstrijd:
Triatlon Nieuwkoop hanteert 2500m zwemmen, 80km fietsen, 20km lopen.  
Ironman70.3 wedstrijden zoals bij Haugesund is de indeling echt de helft van de originele hele ironman: 1900m zwemmen, 90km fietsen en 21,1km lopen.

6 opmerkingen:

 1. Mooi verslag en dito resultaat Rose! En herkenbaar dat je tevreden bent, maar toch ook meteen denkt aan wat er beter en sneller kan de volgende keer. Volgens mij heb je de wedstrijd perfect ingedeeld en was dit een erg goede generale repetitie voor Haugesund. Tip: doe een hele triathlon, dan beschouw je de halve een beetje als een sprintafstand ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, halve sprint afstand, ja zo lijkt het me ook leuk om nog ergens een 1/8e te doen. Dat helemaal knallen vind ik ook erg lekker, merkte ik gisteren bij de estafette van flitstriathlon. Maar mezelf kennende en ik een marathon heb gelopen die ambities nog wel kunnen groeien. Maar halve vind ik wel een mooie afstand, ook in combi met vakantie.

   Verwijderen
 2. respect. mooi resultaat hoor Rose.
  En is het daar in Noorwegen vlak? Of mag je ook leuke heuveltjes op.
  Al vast succes met trainen en taperen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je Peter, ja zeker niet slecht. In Noorwegen is het relatief vlak maar er zitten wel 560hm op 90km dus niet zo vlak als Nieuwkoop haha. Dus daar ga ik nog op oefenen 3 wkn en dan taperen tot RACE DAY :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd! Knappe prestatie!
  Succes in Noorwegen.
  Carla

  BeantwoordenVerwijderen