vrijdag 31 mei 2013

Taper tijd

Taperen is een woord wat ik ook pas sinds vorig jaar ken. Niet eens direct uit de triathlon maar vanuit een column van Thijs Zonneveld die het woord ook pas leerde kennen nadat Naomi Kromowidjojo het gebruikte. Toen kon ik het nog niet plaatsen maar via het triathlonforum ben ik inmiddels wat wijzer.

Taperen is Rest & Recovery is herstellen van je laatste echte intensieve trainingsschema in aanloop naar een grote wedstrijd. Relaxen, lichaam laten herstellen en mentaal toeleven naar je wedstrijd. Maar de invulling van taperen verschilt ook nog wel en betekent eigenlijk ook nog niet dat je echt helemaal niets doet, eigenlijk doe je nog wel wat maar veel rustiger.

Afin ik ben begonnen met mijn taperweek vanaf afgelopen dinsdag omdat ik maandag nog een intensieve training wilde doen. Eigenlijk had deze 1 dag eerder gemoeten en dat ik dan ook 1 dag eerder begon met taperen. Maar het lijf was moe zondag of beter gezegd mijn energie en toch wilde ik nog die ene intensieve training doen. Mijn energie en lijf was eigenlijk toe aan 2 wkn taperen en liet het ook merken. Dat vond ik nogal te lang van te voren. Eerder verdenk ik me van lichte overtraindheid de laatste weken, maar dat parkeer ik nog even. Die conclusie trek ik wel na 2 juni *kuch*.

Mijn laatste trainingsmaand naar mijn eerste echte halve triathlon in Nieuwkoop aankomende zondag 2 juni was niet helemaal volgens het ideale schema. Nadat ik in april mijn training ben gaan opbouwen omdat het wat had stilgelegen in februari en maart, had ik bij een wissel naar nieuwe loopschoen ook een beetje achterstand op het lopen. Dat gaf wel ruimte om in april aandacht te schenken aan achterstallige fietskilometers en zwemmen. De test op 6 mei jl. met zwemmen, fietsen en lopen op een halve afstand was op het lopen na perfect voor zwemmen en ok voor fietsen. Lopen was het zorgenpuntje en dan vooral de kleine blessure en overgang naar mijn Newton Running Gravity schoenen. Dus aandacht in mei ging naar lopen en met succes.

Na de intensieve test op 6 mei kon ik het niet laten mezelf al na 1,5wk weer te testen maar nu op het lopen en ging tot het gaatje op 7,2km tijdens de Registratie van Hooglandse dorploop. Dit gaf me een mooi PR wat enorm goed was voor het moraal en vertrouwen, maar een deuk in de energie en verdere verstandige trainingsopbouw voor Nieuwkoop. En dat heb ik gemerkt. Het lijf heeft gepiekt en is moe, fietsen kon ik niet meer extra trainen zoals in april maar gelukkig behoefde het zwemmen slechts onderhoud. De geplande trainingen bleven uit. Dus aanpassen aan de situatie.

Ik moet de fijne kneepjes van trainen naar een halve afstand toe nog leren. Wel ben ik blij dat ik meer aandacht heb geschonken aan het lopen zodat ik daar meer vertrouwen in heb en dat ik ook gewend ben aan de Newton Running Gravity's waar ik helemaal blij mee ben.

Maar goed ik taper deze week en hoop dat mijn batterij volledig is opgeladen voor zondag, dat is hij vandaag nog niet. Ik ben deze week nog te moe om de lage intensieve trainingen, die je doet in een taperweek, er bij te pakken, helaas. Dan denk ik maar even aan Heleen bij de Vaate die onlangs de Ironman in Lanzerote met een 2e plek afrondde en liet weten door een blessure 2 wkn niet te hebben gelopen voor de wedstrijd om vervolgens die marathon afstand (looponderdeel) alsnog succesvol af te werken. Met niets doen kan het ook ... de finish halen in een behoorlijke tijd. 

Deze week beperk ik me tot herstelritje op de fiets, een klein rustig loopje, sauna en veel slapen. De vooruitzichten qua weer zijn goed voor zondag en we kunnen waarschijnlijk de gewone afstand zwemmen (2500m) met de vereiste watertemperatuur, dus ik heb er zin in :-)

STRATEGIE
Gezien mijn niet ideale trainingsschema en taperweek ga ik rustig doch lekker doorzwemmen in de hoop rond de 45min uit het water te komen, dan vervolgens conservatief en behoudend mijn fietsen af te werken met het loslaten van een mooie tijd en niet pushen om op het looponderdeel een prachtige looptijd neer te zetten waar ik niet teveel hoef dood te gaan of constant te denken dat ik wil stoppen. Tijd is niet belangrijk, een goede uitvoer van test wel. Nieuwkoop is mijn voorproef op 7 juli met de ironman70.3 in Haugesund, Noorwegen.

Ik taper nog even 2 dagen door ...

2 opmerkingen:

  1. Mooie tegelspreuk! En hoe ging het zondag? heeft het taperen geholpen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Peter, het ging goed met taperen, gelukkig bijtijds bijgetanked en mooi debuut afgewerkt in 5u17m46s. Ik wacht nog op fotomateriaal als dat er is en dan publiceer ik mijn verslag hier. Zwemmen ging super, fietsen goed en lopen ging ook goed maar helaas niet zo hard als ik had gehoopt maar ben heel blij en niet te diep de finish gehaald. Dat geeft veel zin voor 7 juli :-) Dank voor je belangstelling :-)))

      Verwijderen